In 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen en het lijkt er op dat er meer partijen kiezen voor een vrouwelijke lijsttrekker. Zien partijen in dat het de hoogste tijd is voor een vrouw als lijsttrekker? Waarom zien we nu die sprong voorwaarts?

Lilian Marijnissen, Sylvana Simons en Esther Ouwehand zijn vrijwel zeker van hun positie als lijsttrekker. Sigrid Kaag heeft dit weekend aangekondigd dat ze kandidaat-lijsttrekker is, Mona Keijzer heeft aangegeven dat ze er nog over nadenkt en de VVD gaat nog haar lijsttrekker kiezen en heeft verschillende goede kandidaten, zoals Ankie Broekers-Knol, Tamara van Ark, Cora van Nieuwenhuizen en Barbara Visser.

Uit onderzoek van 2019 zagen we dat een groot deel van Nederland (54% van de vrouwen en 34% van de mannen) het tijd vindt voor een vrouwelijke premier. Arib en Kaag werden toen genoemd als grootste kanshebber voor die post. En uit onderzoek van Women Inc blijkt dat een vrouwelijke lijsttrekker een partij aan extra stemmen kan helpen; 16% van van de kiezers is bereid om over te stappen naar een partij met een vrouwelijke lijsttrekker.

Waarom zien we nu die sprong vooruit? De roep voor een vrouwelijke premier wordt steeds groter en het onbegrip dat we nog niet eerder een vrouwelijke premier voor heel Nederland hebben gehad groeit. Kiezers hebben geen geduld meer om te wachten op deze vooruitgang, sommige van deze grotere partijen hebben nog nooit een vrouwelijke partijleider gehad. Het is niet alleen nu een vrouwelijke lijsttrekker, maar eindelijk een vrouwelijke lijsttrekker: CDA en VVD hebben nog nooit een vrouwelijke partijleider gehad en D66 heeft op 4 maanden na ook niet. Kiezers willen gendergelijkheid op alle vlakken zien en de politiek blijft daarin nog achter, dus nu is het tijd voor actie.

En de corona-pandemie laat zien dat vrouwelijke leiders sterk zijn in tijden van crisis; veel landen met vrouwelijke leiders zijn succesvol in de aanpak van het virus door hun pragmatische aanpak en door het taalgebruik wat ze kiezen, waardoor ze hun bevolking meekrijgen én houden in hun aanpak.

Wanneer deze politici gekozen worden als lijsttrekker betekent dat een grote stap vooruit, in 2017 waren er 2 vrouwelijke lijsttrekkers (Marianne Thieme voor de PvdD en Ancilla van de Leest voor de Piratenpartij) in 2021 kunnen dat er 6 worden, of misschien zelfs wel 7 als ook 50Plus kiest voor Corrie van Brenk!

Lees ook: Maak plaats voor de vrouwelijke premier!