agenda

Hou deze pagina goed in de gaten, hier deel ik alle interessante en inspirerende evenementen!

agenda

Hou deze pagina goed in de gaten, hier deel ik alle interessante en inspirerende evenementen!

KENNISMAKINGSCURSUS POLITIEK! VOOR VROUWEN

Nissewaard: 4, 11, 18, 25 nov 2019. Lokatie: Gemeentehuis Nissewaard, Raadhuislaan 106, Spijkenisse. Schrijf je hier in voor Nissewaard!

 

Kosten: De cursus wordt gesubsidieerd door de gemeente, hierdoor betaal je alleen €10,- inschrijfkosten

Meer informatie:

Wil jij de politiek in en iets in je omgeving veranderen of wil je onderzoeken of politiek iets voor je is, wil je weten wat het inhoudt om raadslid te zijn; wat je kunt veranderen en hoe je dingen kunt veranderen? Meld je dan nu aan voor de cursus Politiek! voor vrouwen. Na het doen van deze cursus weet je of politiek iets voor je is, weet je wat het raadswerk inhoudt en hoe je de eerste stappen richting de politiek zet.

Tijdens vier avonden leer je de basiskennis en vaardigheden die je nodig hebt als politica. Elke avond is een combinatie van theorie en praktijk.

Avond 1: Theorie: Hoe gaat de politiek te werk? Praktijk: Debatteren

De eerste avond behandelt hoe de politiek te werk gaat. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn de werkwijze in de raad en de commissies, integriteit, geheimhouding, vergoedingen, hoe om te gaan met burgers en het college van Burgemeester en Wethouders. In het praktijkgedeelte ga je met elkaar debatteren en leer je wat wel en niet werkt.

Avond 2: Theorie: Wat kun je bereiken als politica en hoe doe je dat? Praktijk: Onderhandelen

De tweede avond behandelt wat je kunt bereiken als politica en hoe. De verschillende rollen van een volksvertegenwoordiger komen aan de orde (volksvertegenwoordiging, kaderstelling en controle) en de instrumenten die je tot je beschikking hebt: bijvoorbeeld mondelinge/schriftelijke vragen, moties, amendementen. In het praktijkgedeelte ga je met elkaar onderhandelen. Iedere deelnemer krijgt een ander doel binnen de onderhandelingsopdracht, je gaat aan de slag om je eigen doelstelling proberen te bereiken.

Avond 3: Theorie: Politieke partij: verhoudingen en ins & outs Praktijk: Zichtbaarheid

De derde avond behandelt de verschillende politieke partijen en hun onderlinge verhoudingen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn oppositie en coalitie, hoe om te gaan met je collega’s, de verschillen tussen handelswijzen en overeenkomsten tussen partijen en de interne partijorganisaties. Er wordt aandacht gegeven aan alle mogelijke politieke partijen, dit beperkt zich niet tot de partijen die op dit moment vertegenwoordigd zijn in de raad. In het praktijkgedeelte gaan de deelnemers aan de slag met een plan voor hun zichtbaarheid om ervoor te zorgen dat hun resultaten als potentieel politica het publiek bereiken. Er wordt gekeken naar hun eigen netwerk, social media, opiniestukken en activiteiten in de omgeving.

Avond 4: Theorie: Hoe word je raadslid, tackelen van mogelijke obstakels Praktijk: Individuele feedback en advies

De vierde avond gaat in op hoe je raadslid wordt, hoe het is als vrouw in de politiek, hoe je mogelijke obstakels kunt tackelen en wat je is opgevallen in je bezoeken aan de raads- en commissievergadering en de andere politieke bijeenkomsten die je gedurende de cursus hebt bezocht. In het praktijkgedeelte geef ik je individueel feedback en advies over de volgende stappen.

 

Naast deze vier avonden wordt er een bezoek gebracht aan een raads- en commissievergadering en word je gemotiveerd om naar een fractievergadering van meerdere partijen te gaan en naar andere bijeenkomsten van politieke partijen. Tevens help ik je met het contact leggen met de huidige politci. Op die manier wordt de daadwerkelijke stap richting een politieke partij kleiner, ervaar je de praktijk en worden de eerste contacten gelegd.

 

 

 

 CURSUS DEBATTEREN! VOOR VROUWEN 

 

Rotterdam: donderdag 28 nov en dinsdagen 3, 10, 17 dec. Lokatie: De Nieuwe Branding, Isaäc Hubertstraat 153. Je kan je hier inschrijven. 

 

Kosten: De cursus wordt gesubsidieerd door de gemeente, hierdoor betaal je alleen €10,- inschrijfkosten 

 

In deze cursus gaan we oa in op: 

 

Hoe zet ik een goed betoog? 

Hoe debatteer ik krachtig en vol zelfvertrouwen?

Hoe ga ik om met kritiek, vragen en onderbrekingen?

Hoe kom ik overtuigend over? 

 

Deze cursus is praktijkgericht; er wordt vooral heel veel geoefend met debatteren.

 

Avond 1: Hoe zet ik een goed betoog op?

 

Onderwerpen die deze avond aan de komen zijn je kernboodschap, argumentatie, framing, stijlfiguren. Je leert ook kort en krachtig te formuleren.

 

Avond 2: Hoe presenteer en debatteer ik krachtig en vol zelfvertrouwen?  

 

Wat je zegt, kan versterkt worden door de juiste houding, lichaamstaal en stemgebruik. We gaan samen kijken welke stijl en toon bij jou past.  

 

Avond 3: Hoe ga ik om met onderbrekingen, vragen en kritiek?

 

Hoe zorg je ervoor dat je je niet uit het veld laat slaan door scherpe kritiek, of bijvoorbeeld een persoonlijke aanval. Tevens gaan we oefenen met hoe je het beste kunt inspelen op het publiek.

 

Avond 4: Hoe kom ik overtuigend over?    

 

We oefenen hoe je je overtuigingskracht kunt oefenen en inzetten, hoe je het initiatief kunt pakken en behouden in een debat. Je leert debattechnieken van anderen te herkennen en ermee om te gaan.

 

Doelgroep: voor alle vrouwen die (beter) willen leren debatteren  

 

 

 

CONTACTGEGEVENS
Marie-Anne van Reijen
Advies / Spreker / Trainer
T: 06 4707 2409
E: mail@marieannevanreijen.nl

KvK: 69108307
BTW-nr: 176615349B01

Meer weten over inclusiviteit? Klik hier: www.marieannevanreijen.nl

Wil je me boeken als spreker via ZijSpreekt?

VOLG ME OP SOCIALE MEDIA
CONTACTFORMULIER
Wil je meer informatie of een prijsopgave, stuur me een bericht:

15 + 2 =

Alle rechten voorbehouden | © 2018