Deelnemers van de Kennismakingscursus Politiek! voor vrouwen bij de raadsvergadering in Den Haag. Fatma is de 5e van links

Fatma Süslü is docent, coach en counsellor bij ROC Mondriaan in Den Haag en ze is de oprichter en coördinator van de moederklas.

Hoe ben je gestart om te onderzoeken of politiek bij je past?

Ik heb me aangemeld voor de netwerkbijeenkomst van Meer Vrouwen in de Politiek in Den Haag om ervaringen te  horen van andere vrouwen die politiek actief zijn. Die bijeenkomst heeft me enorm geïnspireerd. Ik had het idee dat ik heel veel op mijn CV moest hebben staan, heel veel ervaring en algemene kennis moest hebben om politiek actief te worden. Maar ik zag juist dat de sprekers allemaal vrouwen zijn zoals ik, vrouwen die geïnteresseerd zijn in de politiek. Als zij het kunnen, dan kan ik ook een poging wagen!

Politiek leek zo ver weg, maar door de gesprekken met de vrouwelijke politici, is de stap veel kleiner geworden. En ik zag belemmeringen, zoals hoe moet ik een raadsvergadering voorbereiden, of hoe moet ik de gesprekken voeren met wethouders of collega-raadsleden? Ze hebben me verteld hoe zij dat hebben geleerd en dat er ook mensen zijn om je daarbij te helpen, je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Ik wil mijn stem laten horen

Waarom wil je politiek actief worden?

Ik wil mijn project de ‘Moederklas’ verder brengen en ik wil mijn stem laten horen. Bij het opzetten van de moederklas merkte ik dat ik veel met de politiek te maken had en kwam ik erachter dat de politiek ook een weg is om te realiseren dat het moederschap geen belemmering hoeft te zijn voor een carrière, maar ik wist niet hoe politiek werkte en hoe ik de politiek precies kon gebruiken voor mijn doel. Door de Kennismakingscursus Politiek! voor Vrouwen ben ik binnen getreden in het wereldje, weet ik hoe ik me daar binnen moet bewegen en met wie ik wil spreken. Omdat ik nu weet wat iedereen doet; de raadsleden, de wethouder, beleidsmedewerkers en bijvoorbeeld de griffie, ik weet nu wie ik moet hebben. En ik heb ook gezien hoe leuk politiek is!

Portretfoto Fatma Süslü

Wat zag je als het grootste obstakel om politiek actief te worden?

De cursus Debatteren! voor Vrouwen heeft me over een hobbel heen geholpen omdat ik nu weet wat de regels zijn. Je moet zeggen wat je wilt, je niet aan de kant laten zetten maar blijven praten en debatteren/discussiëren over wat jij belangrijk vindt. De verschillende oefeningen hebben me veel meer zelfvertrouwen gegeven. Ik vind het nog steeds wel spannend, maar ik ga het nu gewoon doen. Het heeft me enorm aangemoedigd, nu denk ik: ‘Ik kan het wel!’.

Wat wil je gaan doen met politiek?

Ik wil raadslid worden, ik ben nu met verschillende mensen aan het afspreken, het gaat bij mij in stapjes. De eerste keus was: welke politieke partij past bij mij, dat was een zoektocht. Nu wil ik gaan kijken hoe ik mijn moederklas en mijn ideeën voor Den Haag verder kan brengen.